Goedkope autoverzekeringen, casco verzekeren of uitgebreider? Het wil niet zeggen dat het all risk verzekeren van uw auto altijd de meest aantrekkelijke oplossing is, ook het afsluiten van een casco verzekering, bijvoorbeeld de beperkt casco autoverzekering kan in veel gevallen de beste autoverzekering zijn ( en het zijn goedkope of in ieder geval goedkopere autoverzekeringen). Wanneer u welke autoverzekering het beste af kan sluiten is van u zelf afhankelijk, gevoel speelt daarbij een rol, maar ook andere zaken als rijervaring door de jaren heen, ouderdom van uw auto, soort auto etc. spelen mee in de afweging van de autoverzekeringen die u het beste kan afsluiten. In sommige gevallen rijden u en uw familie in meerdere auto’s tegelijk, 2 of zelfs 3 is tegenwoordig geen raar verschijnsel. Het kan dan verstandig zijn om de eerste auto waar u in rijdt, bijvoorbeeld een bijna nieuwe auto all risk en volledig en de tweede auto, die toch al een tiental jaartjes meegaat beperkter. Het blijft een afweging die u zelf dient te maken, het afsluiten van een autoverzekering is het afdekken van een bepaald risico. In sommige gevallen enig risico nemen hoeft helemaal niet onverstandig voor uw portemonnaie te zijn. Wij willen u veel sterkte wensen met het zoeken naar de goedkope autoverzekeringen die online en in bovenstaand overzicht te vinden zijn. In deze blog gaan we verder in op de verschillen tussen de WA verzekeringen.
Wat houdt een WA verzekering in?
WA is afgeleid van het woord Wettelijke aansprakelijkheid en dekt alleen de schade welke met uw voertuig aan anderen wordt toegebracht. Het verzekerde bedrag verschilt per auto verzekeringsmaatschappij. In de meeste gevallen wordt zowel letselschade alsmede zaakschade door de verzekering vergoed. Waarom is deze wettelijke aansprakelijkheid belangrijk? Als je iemand, per ongeluk met uw voertuig letsel hebt toegebracht of wanneer je bijvoorbeeld met uw voertuig een auto hebt beschadigd, dan kunnen de bedragen hiervoor flink oplopen. Doorgaans is de schade in zulke gevallen zó hoog dat het financiële risico niet kan worden gedragen door particulieren. Meestal ben je voor een in verhouding klein bedrag per jaar verzekerd voor dure onvoorziene omstandigheden.
Deze verzekering kan door zowel een particulier alsmede een zakelijke klant worden afgesloten. In Nederland is deze verzekering verplicht voor houders van een motorrijtuig, in de meeste andere Europese landen is deze niet verplicht. Diverse autoverzekeringsmaatschappijen wijken af op de volgende punten: De hoogte van het gedekte bedrag, Het eigen risico en de hoogte van de premie. Deze verzekering wordt meestal afgesloten voor voertuigen ouder dan 8 jaar. Het is vooral verstandig te beoordelen of indien u 1 van de andere polissen afsluit (Casco of All-risk) om te kijken of de meerprijs opweegt tegen het risico dat u schade door eigen schuld aan uw auto oploopt. Je kunt de module uitbreiden naar bv de beperkte casco of een allrisk polis, ook wel volledig casco genoemd.
Wat houdt een beperkt Casco dekking (WA PLUS) in?
Casco wordt ook wel in de volkmond een Wa + Casco of ook wel Wa -extra verzekering genoemd. U bent bij deze verzekering bovenop de WA verzekering bij de meeste verzekeringsmaatschappijen ook voor diefstal, ruit en brandschade aan eigen voertuig verzekerd. Ook valt bij sommige maatschappijen onder deze polis blikseminslag, hagelschade, stormschade of schade veroorzaakt door loslopende dieren, mits u deze schade niet zelf heeft veroorzaakt door botsen of slippen.
De hoogte van de WA +premie hangt af van de volgende factoren: De cataloguswaarde van het voertuig, De dagwaarde, Het gewicht, De Kilometerstand. Onder deze dekking valt bij de meeste verzekeringsmaatschappijen: Schade veroorzaakt aan derden zowel lichamelijk als materiële schade, Schade ontstaan aan voertuig door brand, explosie en kortsluiting, Diefstal, inbraak en joyriding. Ruitbreuk, Aanrijding met wild, vogels of loslopende dieren, Overstroming, aardbeving, storm en hagel. Schade ontstaan door vervoer van de auto (meestal met uitzondering van krassen(schrammen) en lakschade). Deze polis is verstandig om te nemen voor een wat oudere auto met een goede waarde. (ca tussen de 3 en 8 jaar en ouder). Het is wel verstandig om uw financiële situatie mee te nemen in de beoordeling van de premie’s. Bij deze dekking is schade aan uw eigen auto (indien u zelf een schade veroorzaakt) niet verzekert. U moet dan deze reparatie zelf betalen of erger nog een vervangende auto aanschaffen. Houdt daarom rekening met uw portemonnee. Indien u een leaseauto heeft bent u vaak verplicht om een all-risk verzekering te nemen. Dit kunt u het beste aan uw leasemaatschappij vragen.
Volledig casco of all-risk dekking
Deze verzekering vaak verplicht door leasemaatschappijen is geschikt voor een nieuwe auto of een auto met een behoorlijke waarde. Een all-risk dekking afsluiten voor een oude auto is niet verstandig omdat de waarde van een oude auto een stuk minder is dan de waarde van een nieuwe auto. De premie is omdat deze dan ook het meeste vergoed het hoogst. Onder deze dekking valt zowel de schade aan ander voertuig als aan eigen voertuig. Niet elke schade is per definitie gedekt is met een all risk autoverzekering. In de polis, waarin staat vermeld wanneer de kosten uitgekeerd worden bij schade, is bij elke verzekeringsmaatschappij weer anders. U bent over het algemeen gedekt voor de schade waar u of derden schuldig aan zijn. Of het nou om een Chrysler, Citroen of Honda gaat.
De volgende schades zijn in de meeste gevallen gedekt:
Schade die je bij jezelf en anderen veroorzaakt zoals ruitschade, lakschade, blikschade, deuken etc. Ook wordt schade vergoed die veroorzaakt word door brand, weersomstandigheden, vandalisme, diefstal, blikseminslag, kortsluiting. Let op alleen opzettelijke veroorzaakte schade is nooit gedekt. Een goedkopere premie is niet per definitie slechter, kijk vooral goed naar de voorwaarden. Vaak zijn de goedkopere nog zelfs beter als de duurdere.
Het is vooral verstandig om bij diverse maatschappijen een offerte aan te vragen, neem vooral ook mee of de schade vrije jaren (no-claim) ook door de andere maatschappij wordt overgenomen.