Bonus Malus Alles over de bonus-malus ladder


Wat is een Bonus-Malus korting
Bonus-malus is een systeem van kortingen gebaseerd op het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Hoe meer schadevrije jaren u heeft opgebouwd, hoe meer korting (bonus) u krijgt op de bruto jaarpremie van uw autoverzekering. U kunt dit aantonen middels een royementsverklaring. Daarentegen is het mogelijk dat u een toeslag (malus) op de premie krijgt wanneer u een rijk schadeverleden heeft.

Welke factoren hebben invloed op de premie en de bonus-malus korting

1. Het aantal schadevrije jaren:
De meeste verzekeraars hanteren bij het bepalen van de premie van een autoverzekering het bonus-malus stelsel. Dit systeem kijkt naar het schadeverleden van verzekerden met betrekking tot autoverzekeringen. Op het moment dat een verzekerde veel schadevrije jaren heeft, is de korting die gegeven wordt groot (bonus). Slechte rijders betalen juist een toeslag in de premie (malus). Op het moment dat iemand veel schadevrije jaren heeft, kan de korting oplopen tot liefst 80%.

2. Het type dekking:
Zoals bij elke verzekering, geldt bij een autoverzekering dat de premie hoger wordt naarmate meer risico’s afgedekt worden. Er zijn 3 typen dekkingen: WA, beperkt casco en all risk. Hierbij is WA de minst uitgebreide dekking. Vanwege deze beperkte dekking, is een WA verzekering een stuk goedkoper dan beperkt casco en all risk. All risk is de uitgebreidste dekking en dus de duurste verzekering. Beperkt casco zit er tussenin.

3. Het aantal kilometers dat per jaar gereden wordt:
Hoe meer kilometers er per jaar gereden worden hoe hoger het risico dat er eventuele schade ontstaat is.Hoe hoger het risico hoe hoger de premie.
U hoeft niet exact aan te geven hoeveel kilometers u denk te gaan rijden. U kunt dit aangeven in zones waarin u denk uit te komen in een jaar.

4. Uw woonplaats:
De kans op schade in een grote stad is statistisch gezien groter dan op het platteland. Iemand die in Amsterdam woont, krijgt daarom vaak een hogere premie berekend dan iemand die ergens op het platteland van Groningen woont.

5. Particulier of zakelijk gebruik van het voertuig:
Op het moment dat de auto ook zakelijk gebruikt wordt (bijv. als taxi) gelden vaak forse opslagen. Een aantal maatschappijen biedt zelfs geen autoverzekering aan bij zakelijk gebruik.

6. Uw Leeftijd:
Uit onderzoek blijkt dat jongere verkeersdeelnemers een grotere kans maken op schade dan ervaren oudere verkeersdeelnemers. Er zijn een aantal verzekeringsmaatschappijen die geen autoverzekering aanbieden onder een bepaalde leeftijdsgrens.

Zoals u ziet zijn er een groot aantal factoren die invloed hebben op uw premie, de grootste is echter het aantal schadevrije jaren. Uw bonus-malus korting kan bij een hoog aantal oplopen tot wel 80% en wanneer uw een schadeverleden heeft kan uw bonul-malus korting negatief worden, waardoor u dus een zeer hoge premie betaald. Lees ook meer informatie over dagwaarde.