Misschien ben jij nog gehoord van Blockchain of Cryptocurrencies, maar het is iets wat de toekomst van verzekeringen zeker kan gaan veranderen. De term bitcoin zal je niet zijn ontgaan de afgelopen periode. Recent onderzoek toonde aan dat meer dan een half miljoen Nederlanders hiermee bezig is. Deze virtuele munt is een van de eerste cryptocurrencies. Inmiddels zijn er meer dan 1550 (volgens coinmarketcap.com). Deze currencies zijn niet allemaal bedoeld als betaalmiddel. De basis is echter wel de Blockchain.
Blockchain, wat is dat?
Zonder in al te veel details te treden is het kort gezegd een decentraal systeem waarbij een hele boel computers een digitaal transactiesregister bijhouden. Stuur ik naar jouw een coin, dan controleert dit netwerk van computers (miners) of ik überhaupt wel over die coins beschik en zorgt er vervolgens voor (bij een positief saldo) dat de coins die ik verstuurd heb in jouw digitale portemonnee (wallet) worden bijgeschreven.
Doelen van een Blockchain
In het begin dachten veel mensen dat de Blockchain bedoeld was om het betaalsysteem zoals we dat nu kennen (met banken als tussenpersoon) te vervangen. Tegenwoordig is dit echter al veel te kort door de bocht. Er zijn tal van toepassingen te bedenken waar de Blockchain een belangrijke rol in kan gaan spelen. Het grote voordeel is namelijk de snelheid waarmee transacties plaats kunnen vinden (en worden geverifieerd) en daarnaast de transparantie van het netwerk. Alles is openbaar en inzichtelijk. Zo zijn er startups bezig die logistieke proces op de Blockchain willen zetten. Een mooi voorbeelden hiervan is FairChain, voor een eerlijke transparante koffie-chain. Deze toepassingen zijn ook voor verzekeraars zoals Unive, FBTO of Inshared heel erg interessant.
Is Blockchain de toekomst voor (auto) verzekeraars?
Volledig inzicht in hoe jouw maandelijkse autopremie wordt besteed, zou dat niet fantastisch zijn? Volledige transparantie? Een eerlijk verdienmodel voor autoverzekeraars? Dat denkt InsurePal ook. Dit is een nieuwe Crypto ICO (initial coin offering) die inmiddels zijn beoogde funding doelstellingen heeft behaald. “InsurePal is een nieuwe generatie peer-to-peer verzekeraar dat gebruik maakt van de kracht van de blockchain-innovatie en het ‘sociale controle mechanisme’ gebruikt om hun verzekeringsproduct succesvol en krachtig te maken. Hun doelstelling is werelds eerste blockchain verzekeraar voor o.a. auto’s te worden”. Het mechanisme van deze sociaal bewijskracht is namelijk, zoals InsurePal zelf zegt, toe te passen op veel verschillende soorten verzekeringen. Hierdoor kan een ingrijpende verandering plaatsvinden. Onder andere de snelheid van schade melden en schade afhandelen (uitbetalen) kan in een zeer korte tijd plaatsvinden. Hieronder kun je een animatie bekijken over InsurePal en hoe zij dit verzekeringsproces willen inrichten.
Hoe succesvol is InsurePal?
De IPL token, zoals de coin-afkorting van InsurePal genoemd wordt, kon worden verkregen tijdens de ICO ronde. Geïnteresseerde investeerders konden tijdens deze investeringsronde geld investeren in de vorm van ETH (Etherium, de tweede grootste cryptocurrency) en kregen daar vervolgens een X aantal IPL tokens voor terug. In minder dan 1,5 minuten is de beoogde doelstelling behaald. Hiermee werd het een van de meest succesvolle ICO’s van 2017/2018. Omgerekend gaat het om een bedrag van maar liefst $18.000.000. Dit geld wordt gebruikt om het verzekeringsproduct van InsurePal verder te ontwikkelen. De omgerekende prijs voor 1 IPL token was tijdens de ICO $0,10. Inmiddels is de coin op de markt gekomen en kan er ook mee worden gehandeld. Het bezitten van zo’n IPL token betekend eigenlijk dat je een klein beetje aandeelhouder bent van InsurePal. In totaal zijn er 300.000.000 IPL’s in omloop. Hiervan zijn er 210.000.000 in handen van investeerders. De rest wordt gebruikt om de ontwikkeling en interne kosten te dekken. Om duidelijk te maken hoe dit verzekeringsproces precies werkt kun je de video hieronder bekijken.
Missie InsurePal Blockchain Verzekeringsmaatschappij
InsurePal streeft ernaar de beste blockchain-based gedecentraliseerd (auto) verzekeringsplatform te worden, ondersteund door sociale bewijskracht. Het is een volgende generatie peer-to-peer-verzekering op de Etherium blockchain. Het doel is om het huidige verzekering-model zoals we dat nu kennen compleet te vervangen. Geen centrale verzekeraar meer, maar een concept waarbij iedereen (de community) elkaar controleert. Het plan is om dit voor zowel zakelijk als particulier gebruik mogelijk te maken. Ongeacht welke merk of model auto je rijdt.
Sociale bewijskracht
Sociale bewijskracht is een natuurlijk, ingebouwd mechanisme in ieder mens, dat het “morele kompas” vertegenwoordigt. Met andere woorden, mensen controleren en kopiëren het gedrag van anderen om hun eigen gedrag aan te sturen en aan te passen. InsurePal zet deze sociale bewijskracht in als een vorm van financiële betrokkenheid & controle. Een systeem waarbij persoon A garant staat voor het handelen van persoon B. Door dergelijke goedkeuringen en garanties wordt het gehele netwerk risico-bewuster en realiseert dit een verandering in het gedrag van mensen. Hieronder vindt je een schematische weergave van het crypto-verzekeringssysteem.
De 6 zekerheden van InsurePal
Het succes van InsurePal wordt mede bepaald door de volgende 6 aspecten:
- Sociale Bewijskracht
- Schaalbaarheid
- Kennis uit de markt
- De IPL token
- Zelf-regulering
- Sociale impact
Investeren in deze blockchain verzekeraar
Of jij moet investeren in deze Crypto-coin weten wij niet. Het is een interessante ICO en ze hebben inmiddels hun coin officieel gelanceerd. Je kunt hem kopen bij onder ander de volgende crypto-exchanges (beurzen): HitBTC, Livecoin en EtherDelta. Op termijn zullen ongetwijfeld grote exchanges als Bitfinex, Bittrex, Binance, Gate.io en anderen volgen. De grote vraag is natuurlijk; zullen ze in elk land kunnen voldoen aan de wet en regelgeving? Verzekeraars hebben te maken met heel veel verschillende processen. Het is echter wel interessant dat een bedrijf als InsurePal wil proberen dit toch wat traditionele verdienmodel van de huidige verzekeraars radicaal te veranderen. Wie weet is de IPL token over een jaar wel 1$ of 5$ waard, dat is moeilijk uit te sluiten. Feit is dat ze voor een grote uitdaging staan. Een uitdaging die de huidige autoverzekeraars zeker op de voet zullen volgen. Misschien heb jij binnenkort je Audi A3, Seat leon of Peugeot 108 wel verzekerd via blockchain.
Let op: Dit is een onafhankelijk persbericht. Doe altijd je eigen research voordat je gaat investering in een product of dienst, zeker als het gaat om cryptocurrencies. Koersen kunnen sterk fluctueren. Autoverzekeringregelen.nl is niet verantwoordelijk voor direct of indirecte schade / verlies veroorzaakt door handelen / investeren na het lezen van bovenstaand nieuwsbericht.